Tørkebønner

Bønnetyper

Det finnes veldig mange typer bønner, fra små aspargesbønner til store bondebønner. Hos noen typer spises hele belgen, mens hos andre typer er det selve bønnene som er mest egnet. De fleste bønnene konserveres ved forvelling og frysing dersom man ikke skal bruke dem umiddelbart. Noen bønnetyper er derimot egnet for tørking, såkalte tørkebønner. De skal henge på planten til belgen er tørket, og bønnene tørkes og oppbevares til de skal brukes.
En stor fordel med tørkebønner er at de etter tørking har veldig lang holdbarhet.

I år har jeg prøvd en ny type tørkebønner som heter Norwegian Brown Phaseolus vulgaris L. var. Nanus.
Med andre ord norske brune bønner. Det høres ikke voldsomt spennende ut, men de har fått en renessanse de siste årene på grunn av sin gode smak. De er for eksempel knallgode å benytte i chili con carne.
Jeg har kjøpt norskproduserte frø hos solhatt.no

Planting

Etter en mislykket forkultivering denne våren har jeg lært at det er best å så bønner direkte i jorda. Inneplantene rakk å bli altfor lange og skrantete før jeg satte dem ut. Etter utplanting tok det derfor ikke mange dager før vinden hadde tatt knekken på dem. Da katastrofen var et faktum sådde jeg derfor nye bønner direkte på friland. Disse nye plantene har fått en normal vekst og produserer godt med belger.

Samplanting

Bønner kan man plante nesten overalt. Jeg har plantet dem sammen med jordbær, bærbusker, vinranker, sukkererter og artiskokk m.fl. Det eneste jeg ikke har plantet dem sammen med er løk.
Det er litt forskjell på hvor plantene har trivdes, men det har nok mest å gjøre med at det er ulik jordkvalitet. Blant jordbær, bærbusker og vinranke har de trivdes aller best.

Høsting

Tørkebønner høstes når belgen har mistet grønnfargen og blitt helt tørr. For å skåne planten bruker jeg saks for å klippe av belgene, slik at de skjøre kvistene ikke brekker. Det er enkelt å ta ut bønnene fra belgene når de er tørre, for de åpner seg lett. Etter høsting legges bønnene til ekstra tørking 2-3 uker for å være sikker på at de er helt tørre. Tørkebønnene mine skal være brune når de er ferdig tørket. Når belgene plukkes for tidlig vil bønnene fortsatt være lyse, og trenger å tørke til de får riktig farge.

Fordi jeg har plantet bønnene på ulike steder i hagen med ulike solforhold, blir også bønnene modne til forskjellig tid. Jeg høster derfor jevnt og trutt utover høsten etter hvert som belgene tørker. Har man plantet bønnene på samme sted med samme vekst- og solforhold, blir nok avlingen ferdig mer samtidig.
Tidsperioden man kan høste bønnene på er lang. Om belgene henger på en uke eller to etter de er tørre, blir de jo ikke ødelagt. De skal uansett tørkes. For den som vil unngå stress med innhøstingen kan derfor tørkebønner anbefales.

Oppbevaring

Ferdig tørkede bønner legges på tette glass og settes på et mørkt, kjølig sted. Når de skal brukes må de bløtlegges over natta før tilberedning.