Oca

Oca (Oxalis tuberosa) er en plante i gjøksyrefamilien som danner spiselige jordknoller. Dette er knasende knoller som kan spises rå og som også egner seg godt i wok. De er lette å dyrke og trenger ikke all verdens stell.

Dyrking av knoller

For å få oca til å spire legges knollene i potter med noen centimeter jord over. Om de får stå varmt spirer de raskt i løpet av en ukes tid. Flytt dem deretter til et sted hvor de får godt lys. Pott om etter behov når de blir større.

Knollene kan dyrkes i potter eller direkte i bed. For å ha muligheten til å flytte litt på dem, dyrker jeg dem i potter på rundt 10 liter. Potetpotter som er doble fungerer bra. Plantene blir lange og ganske uhåndterlige etter hvert.

Jeg startet med to knoller første året. Avlingen ble ikke all verden, så alle knollene ble derfor tatt vare på over vinteren for å bli nye planter kommende år. Alle knollene spiret det neste året, og ga mange store planter.

Knollene til oca dannes når dagene blir kortere, så man bør vente så lenge som mulig med å høste. Jeg lar dem stå i pottene ute i hagen til første frostnatt før jeg høster knollene. Det kan også være et alternativ å ta inn pottene så de får stå inne den siste perioden fram til jul. Da rekker knollene å vokse seg enda større.

Overvintring av knoller

Knollene oppbevares kjølig og mørkt gjennom vinteren. Jeg la knollene i en stripose med litt fuktig vermikulitt og oppbevarte de i et kjellerrom. Jeg har ikke kjølig nok temperatur for overvintring i kjelleren. Knollene var derfor i gang med å spire når jeg tok dem frem i slutten av mars.