Frukten av ildkvede trenger lang tid på å modnes, og ofte blir den ikke helt moden før vinteren kommer. Det kan derfor være nødvendig å plukke dem inn og gi dem noen dager på kjøkkenbenken før de skal brukes.
Frukten dufter fantastisk og fyller rommet med en frisk og fruktig duft mens de står til modning.
Ildkvede er frisk og syrlig og derfor ypperlig å bruke til likør. Den trenger lang tid for å godgjøre seg, men den som er tålmodig vil bli belønnet.
Fremgangsmåte
Jeg har foreløpig hatt begrenset med frukt å ta av, så hos meg brukes all tilgjengelig frukt til å lage likør. En del av frukten går bort ved rensing (frø og skadet fruktkjøtt). Det blir derfor ikke store mengder frukt som er igjen etter rensing, men nok til en liten ladning med likør.
Trinn 1
Man trenger et eller flere tette glass å ha frukten på, avhengig av hvor mye frukt man har. Jeg velger ofte et stort norgesglass hvor jeg får plass til alt.
- Frukt av ildkvede (storildkvede eller liten ildkvede)
- Sprit 60 %
Vask og del opp frukten i små biter. Fjern frø og eventuelt fruktkjøtt som er skadet. Jeg lar skallet være på hvis det er fint. Fyll glasset med frukt (det går også fint om frukten kun fyller halve-3/4 av glasset). Fyll deretter glasset helt fullt med vodka. Sett på tett lokk og la det stå på kjøkkenbenken et par uker. Snu på glasset de første dagene. Etter et par uker settes glasset bort på et kjøligere og mørkt sted. La det stå minst tre måneder. Snu gjerne på glasset innimellom.
Trinn 2
- Sukker
- Vann
Når glasset har stått til godgjøring i minst tre måneder siles frukten av. Kok opp sukkerlake av halvt om halvt med sukker og vann. Avkjøl. Bland sukkerlake sammen med den avsilte væsken. Her må man smake seg fram til passe mengde sukkerlake, for noen foretrekker likøren søtere enn andre.
Når blandingen er perfekt helles likøren over på flasker eller andre egnede beholdere som er tette. Nå bør likøren få stå i fred og godgjøre seg, så den får utviklet smaken videre.
Holdbarheten på likøren er veldig lang, så man trenger slettes ikke å bekymre seg for at den skal bli for gammel.

