Gråerter

Erter er vakre og takknemlige planter å dyrke. De er både vekstvillige og hardføre og er en av våre vekster med et høyt proteininnhold. Erteplanten er også nitrogenfikserende, som betyr at den har evnen til å binde nitrogen fra luften og få tilgang til et av de viktigste næringsstoffene som planten trenger.
Erter hører til erteblomstfamilien og har blitt dyrket av mennesker lenge. Man kjenner til at det i Norge ble dyrket erter helt tilbake til 1200-tallet.

Gråerter kalles den typen erter som ofte har fargede blomster og fargede erter. Disse ble tidligere i stor grad dyrket på åkrer til menneske- og dyrefor. Gråerter er smakfulle og bør absolutt dyrkes mer til menneskemat i dag, og flere har begynt å gjenoppdage denne ertetypen.

Gråerter har et rikt mangfold når det gjelder utseende, voksehøyde og smak. Enkelte sorter er så lavtvoksende at de ikke trenger noe støtte, mens andre store sorter kan klatre 2-3 meter. Og så er det mange midt i mellom. Det er lurt å rigge klatrestativ etter hvilken sort man sår.
Noen sorter gråerter har stor størrelse på ertene og kan for eksempel brukes som en erstatning for kikerter.

Linker til mer informasjon om erter og gråerter.

Nibio: Erter

Nibio: Arktiske erter – en potensiell proteinkilde i fremtidens landbruk?

Agropub – Erter og åkerbønner


For spesielt interesserte vil jeg anbefale boken I gråärtens spår av Agneta Magnusson.