Å lage sitt eget syltetøy har mange fordeler; Råvarene er friske, man vet hva syltetøyet inneholder og man kan sukre etter egen smak.
Det finnes flust med oppskrifter på gode syltetøy, og det meste av frukt og bær egner seg godt å lage syltetøy av. Her er oppskrift på en miks med eple- og plommer.
Ingredienser
- Halvt om halvt med epler og plommer
- Sukker etter smak og behag. Jeg har brukt ca. 250 gram på 1 kg frukt denne gangen.
- Syltepulver
- Noen dråper sitron
- Vann
Fremgangsmåte
Skjær eplene og plommene i biter. Drypp noen dråper sitron over frukten for å unngå at den blir brun mens man skjærer.
Ha alt i en kjele og fyll litt vann i bunnen. Kok opp og la det koke til frukten er mør. Tiden det tar avhenger av type frukt og hvor små fruktbitene er.
Mål opp ønsket sukkermengde og bland det sammen med litt syltepulver (mengden står angitt på pakken).
Ta kjelen av plata og bland i sukkerblandingen til den er oppløst. Smak! Om det ikke er søtt nok justerer man med sukker til man er fornøyd.
Fyll syltetøyet på rene glass, sett på tett lokk og snu glassene. Slik kan de stå til de har kjølnet. Sett de deretter til oppbevaring mørkt og kjølig.
Tips
- Det er stor forskjell på sukkerinnholdet i epler og plommer. Det er derfor lurt å smake seg fram til man får det så søtt eller syrlig man ønsker. Jeg har denne gangen brukt søte Victoria plommer og syrlige Katja epler.
- Det er fritt fram å tilsette andre smaker til syltetøyet. Kanelstang eller vaniljestang er klassiske smaker som passer i syltetøy. Her er det uante muligheter og neste gang skal jeg prøve chili for å få syltetøy med litt smell i.