I flere år har jeg vegret meg for å begynne med innekompostering av matavfall. Mye på grunn av manglende tro på husstandens evne til daglig oppfølging, og i tillegg en viss bekymring for lukt.
Etter en ny vurdering av temaet konkluderte jeg i vinter med at det kun dreier seg om innstilling. For et par måneder siden bestilte jeg derfor et startsett fra Bokashi Norge og satte i gang.
Og jadda, det lukter! Men det er kun når man driver og fyller på matavfall en gang i døgnet, så det kan jeg lett leve med. Å huske å fylle på bokashien en gang i døgnet har også gått over all forventning.
I perioder blir man litt besatt og ser på alt av matavfall som gull. Nesten litt grådig samler jeg på eggeskall, bananskall, kaffegrut, brødsmuler og det aller meste som kan kategoriseres som matavfall. Minner nok litt om Gollum når han ser ringen i Hobbiten.
I og med at jeg startet med bokashi midt på vinteren, oppsto raskt problemet med å få tømt bokashien når den var klar til å graves ned i jord. Løsningen ble å legge bokashi i alle slags bøtter jeg kom over, så lenge de hadde et tett lokk. Litt eggekartong i bunnen for å samle opp overflødig væske og deretter kjøre på i samme stil som i spesialbøttene.
Når våren kommer skal jeg sette opp en jordfabrikk hvor bokashien kan graves ned. Tenker 2-3 pallekarmer i høyden kan gjøre susen. I tillegg kan bokashien graves ned i noen av mine eksisterende plantekasser.
Som en bonus samler jeg overflødig væske fra spesialbøttene, som har tappekran. Dette er gull å bruke som gjødsel når man vanner. Gjødselvannet må tynnes ut 1:100 med vann før bruk, for det er sterke saker.
Fordeler med egenkompostering av matavfall er at man «produserer» sin egen jord slik at man slipper å skaffe den fra hagesentre/andre steder, hvor kvalitet kan variere. I tillegg skal jorden fra bokashi visstnok bli næringsrik og frodig slik at man kan få mer ut av vekstene man dyrker.
Dette er sirkulærøkonomi på sitt beste!
I en del kommuner kan man motta støtte for kjøp av utstyr for hjemmekompostering av matavfall.