Tang som gjødsel

Noen planter hører opprinnelig hjemme ved sjøkanten og liker både salt og næringsstoffer som naturlig hører til ved kysten. Tang inneholder mange næringsstoffer og er fin å bruke både som gjødsel, jorddekke og jordforbedring. Dette er et helt naturlig og økologisk produkt som bidrar til å forbedre innholdet i jorda. Ved å bruke tang som jorddekke hindrer man at ugresset kommer til og tang blandet i jorda gjør at den holder på fuktigheten bedre.

På årets sommertur i Trøndelag plukket jeg litt tang for å bruke i hagen. Jeg plukker kun tørket tang som er skylt i land, for da høster man kun av overskuddet og unngår å ta av levende tangplanter. Man får også ryddet opp noe av den tørkede tangen som blir liggende igjen øverst i fjæra. Tørket tang er mye lettere å frakte enn fuktig tang, og når den tørkede tangen blir vannet vil den uansett svelle igjen.

Asparges er opprinnelig en plate som hører hjemme ved kysten og tåler salt godt. Denne turens tang ble derfor tildelt aspargesen i håp om at den vil sette pris på godsakene. Foreløpig har jeg lagt tangen som jorddekke, men planen er å grave den ned utpå høsten. Det tar litt tid før næringsstoffene går over i jorda, så jeg ser ikke for meg noen effekt før neste sesong.


Løk er også vekster som trives ved sjøen, så neste gang jeg høster tang skal kassen med løkmix bli prioritert.

Tang kan selvfølgelig brukes på andre planter enn typiske kystplanter, men det kan være noen vekster som er ømtålig for salt, som f.eks. bønner og poteter. Da bør man skylle tangen godt før bruk.

Tips

  • Pukk tang der det er lite forurensning, både kjemisk og mikroplast. (Kanskje ikke så lett, men jeg unngår å plukke tang på steder med mye befolkning og aktivitet).
  • Plukk ferdig tørket tang øverst i fjæra og knus den til mindre deler før bruk. Tørket tang veier lite og er derfor lett å frakte. I tillegg slipper man jobben med å klippe opp fuktig tang når man enkelt kan knuse tørr tang. Ha den i en stor pose eller kasse og tråkk i vei.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.