Søtpotet

Årets største prosjekt i hagen har vært å dyrke egen søtpotet. Planen var å dyrke fram egne slips fra økologisk norskproduserte søtpotet på vårparten. Det viste seg å være vanskelig å få tak i norske søtpoteter, så derfor kjøpte jeg noen planter fra deHaes gartneri litt utpå våren. Noen av plantene hadde vokst så mye at det gikk fint å ta av ekstra stiklinger til flere planter. Plantene var av tre ulike sorter; Erato blå, Erato hvit og Beauregaard, som er oransje.

Dyrking

Jeg har testet litt forskjellige voksesteder for søtpoteten. I en plantekasse ble seks planter satt ned og dekket med et godt lag med løv. Skrudde til slutt lokk på kassen, slik at det ble mest mulig stabilt og lunt.

Tre planter ble satt på friland et lunt sted, for å teste dyrking uten dekke. De bor sammen med bønner og jordbær.

En av plantene havnet i en stor krukke med fiberduk.

Alle stiklingene fra morplantene fikk raskt nye røtter i vann. For å få plass til disse ble det investert i noen nye plantekasser. Anla to plantekasser med dobbel høyde og lokk, hvor det ble satt ned åtte planter i hver kasse.

Høsting

Søtpoteten trenger lang vekstsesong, så jeg har ventet til den første frosten før jeg har høstet. Størrelsen på søtpotetene er variabel ut fra hvor de dyrkes. I dobbelkassen med lokk var det for dyp og god jord i år. Søtpotetplanten vokste derfor frodig, mens røttene fikk for god plass og vokste seg derfor lange og tynne. I kassen med skrinnere jord ble søtpotetknollene kortere og fikk muligheten til å svelle ut litt mer.

Etter høsting legges søtpoteten tørt og varmt et par uker. Deretter kan de holde seg lenge uten å måtte ha det spesielt kaldt. Jeg oppbevarer dem i et matrom i kjelleren som holder 17-19 grader.
Om man klarer å bevare noen søtpoteter til utpå vinteren, kan man dyrke egne slips og lage egne planter for neste sesong.