Yacon

Yacon (Smallanthus sonchifolius) er en grønnsak som tåler klimaet vårt ganske godt og som gir god avling. Det er derfor litt pussig at denne grønnsaken ikke er mer utbredt og kjent her i landet. Yacon kan spises både rå og varmebehandlet. Smaken er frisk og søt, og kan minne om vannkastanje i konsistens.

Dyrking

Som medlem av Kvann, var jeg så heldig å få noen Yaconknoller av Stephen Barstow, som er en guru innen spiselige planter. Knollene ble plantet i mars, og potten fikk stå på baderomsgulvet i starten. Det tok ikke lang tid før de spiret. Plantene kom opp i en tett klase. Ved omplanting delte jeg derfor planten slik at de fikk bedre plass.

I mai ble plantene satt ut i et bed med frodig jord hvor det sjelden blir tørt. Bedet er ved siden av en stor rhododendron og ligger skyggelagt omtrent halve dagen. I juni dukket det opp gule, små solsikkelignende blomster, som viste seg å være populære både hos bier og humler.

Det fungerer også fint å plante i store potter. De må være romslige slik at det blir plass nok for yaconrøttene å vokse i.

Plantene er imponerende med sine kraftige stengler og blad, og blir godt over en meter høye.

Høsting

Yacon kan stå i jorda til bladene visner på høsten, men knollene bør høstes før frosten kommer. Det er to typer knoller på planten; de små yngleknollene, som skal bli til nye planter neste år, og de større spiselige knollene. Yngleknollene sitter øverst mens de spiselige knollene vokser lengre ned i jorda.

De spiselige røttene er holdbare og kan oppbevares en god stund utover vinteren. De blir også søtere når de er lagret en stund.

Lagring av yngleknoller

Yngleknollene må lagres på et sted uten minusgrader og oppbevares kjølig og innpakket for å hindre uttørking. Min utfordring er at jeg ikke har et egnet oppbevaringssted som er kjølig nok, men oppbevarer dem i et kjellerrom som har en temperatur på rundt 10-15 grader. Når jeg høster lar jeg det være igjen en frukt eller to for å holde liv i yngleknollene over vinteren. Hele rota legger jeg i en kasse med strie og litt vermikulitt for å holde på fuktigheten. Dekker over godt med strie, og legger et lokk halvveis over før hele herligheten settes i kjelleren. I løpet av vinteren tar jeg en sjekk innimellom for å forsikre meg om at det ikke er for tett eller tørt. Dusjer med litt vann dersom bekymringen for uttørking blir for stor.


Tips

Sider med nyttig informasjon om dyrking av yacon;
I min mors hage
Havenyt (dansk side)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.