Hensikten med bloggen Hagesurr.no er å dokumentere hva jeg surrer med i hagen gjennom året. Målet er å få mest mulig spiselig ut av egen hage selv om den er liten. At det gir meg ren mat og er et bittelite bidrag til å spare miljøet rundt meg, er heller ingen ulempe.
Bakgrunn
Jeg heter Tone Vingen og står bak hagesurr.no. Min bakgrunn er hverken gartner eller kokk, men jeg har rett og slett stor glede av å dyrke egen mat. Oppveksten på gård har nok bidratt til gleden med selvdyrking og for meg er det lite som kan måle seg med mat fra egen hage.
Jeg bor med mann og barn og hund i Lier. Vi har en liten hage som setter en begrensning på hvor mye det er mulig å dyrke, spesielt av grønnsaker som krever en del plass. Løsningen for noen år siden ble derfor medlemskap i et andelslandbruk som holder til i nabolaget. Her dyrker vi alt fra løk og beter til mais, kål, poteter og mye, mye mer. Dette er en helt fantastisk løsning som langt på vei dekker grønnsaksbehovet vårt når det er sesong.
I egen hage forsøker jeg å prioritere vekster som ikke dyrkes i andelslandbruket. Flerårige grønnsaker og urter i tillegg til frukt og bær får størst oppmerksomhet. I tillegg er det vanskelig å unngå at det havner diverse andre frø i jorda utover våren. Det blir derfor litt av hvert som skal plantes ut når varmen har satt seg.
Mål
Jeg er opptatt av at hageprosjektene skal være gjennomførbare ved siden av full jobb. Et mål er at hagearbeidet skal være preget av rekreasjon og glede uten å bli en stressfaktor. Det hender derfor det blir mer teori enn praksis av det jeg har planlagt, noe jeg er avslappet til. Om noen planer ikke blir realisert, kommer det alltids en ny mulighet igjen neste sesong.
Dyreriket
I hagen er det et yrende fugleliv året rundt. Hver vinter prøver vi å registrere hvilke fuglearter som besøker hagen, og naboene har forhåpentligvis vent seg til å se meg i vinduet med kikkert.
Insektene får stor oppmerksomhet og jeg prøver å gi dem et godt tilbud av fristende blomster. Det blir alltid god sommerstemning når det summer høyt fra mengder av sultne humler og bier.


